Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ηρακλείου και όμορων δήμων του Νομού Ηρακλείου

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΚΕ,ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΑΝΤΟΥ

Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Συγκέντρωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις Πατέλες




Σε συγκέντρωση στην περιοχή των Πατελών, που πραγματοποιήθηκε από τη«Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Ηρακλείου, μίλησε ο Μανώλης Συντυχάκης, υποψήφιος δήμαρχος, με αφορμή τα ζητήματα του νερού και τα συνολικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην περιοχή.
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Κατερίνα Μαυράκη, Μιχάλης Αλεξανδράκης και Κώστας Σιδηράς.

Στην ομιλία του ο Μανώλης Συντυχάκης στάθηκε στο χαράτσι που πληρώνουν οι δημότες και την κατάσταση στη ΔΕΥΑΗ, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Το χαράτσι που είχε επιβληθεί παλαιότερα με πρόσχημα τη χρηματοδότηση της επέκτασης του δικτύου ύδρευσης της πόλης, η διοίκηση της ΔΕΥΑΗ, με τις "ευλογίες" της δημοτικής αρχής, τώρα το μονιμοποιεί παρά την κατάργησή του. Προβάλλεται ως δικαιολογία η όντως κακή οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΗ. Δεν μας λένε όμως ποιος την υπερχρέωσε; Ποιος και πώς θα πληρώσει το υπόλοιπο των δανειακών της υποχρεώσεων, ύψους 28 εκατομμυρίων; Γιατί ενώ την έκαναν ΑΕ, τελικά οι περισσότερες δόσεις των δανείων της καταλήγουν να πληρώνονται από το δήμο; Πώς σκοπεύουν να αποτρέψουν τη χρεοκοπία της και την παρεπόμενη ιδιωτικοποίησή της, που θα έχει τις γνωστές συνέπειες για τους δημότες;
Γιατί ενσωματώθηκε στα "κρυφά" το ειδικό τέλος 80% στην τιμή του νερού αντί να καταργηθεί και με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου; Γιατί τέτοιες ταχυδακτυλουργικές αλχημείες εις βάρος των δημοτών που είχαν άγνοια για μια τέτοια αντιλαϊκή εξέλιξη; Αν αυτό δεν είναι πολιτική αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων, τότε τι είναι;
Και αν πραγματικά ήταν "παράλειψη" η μη ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου και των δημοτών, γιατί όταν η "Λαϊκή Συσπείρωση" έβαλε το ζήτημα σε συνεδρίαση, ο δήμαρχος απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας; Δεν ήξερε τίποτα γι' αυτό το σοβαρότατο θέμα της αύξησης της τιμής του νερού; Κάτι θα ήξερε κι αυτός…

Οι τακτικισμοί αυτοί δεν πρέπει να περάσουν. Αυτά που πληρώνουν οι δημότες, δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματική αξία των προσφερόμενων αγαθών και υπηρεσιών. Ο δημότης, μόνο από την κατάργηση του χαρατσιού -που η ΔΕΥΑΗ όφειλε να αφαιρέσει- θα είχε μείωση των ποσών που πληρώνει κατά 98,4% επί της κατανάλωσης (80% + 23% ΦΠΑ). Αντί αυτού, εμφανίζονται να μας κάνουν και χάρη "πιπιλώντας την καραμέλα" ότι "στο σύνολο πληρώνουμε τα ίδια με πριν"».

Ο Μανώλης Συντυχάκης κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις επερχόμενες εκλογές και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, «με αγώνες που θα στοχεύουν στη συνολική ανατροπή της κοινοτικής πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού, που επιτρέπει την επιχειρηματική δράση με κριτήριο το κέρδος τόσο από ιδιωτικούς ομίλους όσο και από δημοτικές και μεικτές επιχειρήσεις και κοινοπραξίες. Για να έχει ο αγώνας συνέχεια, διάρκεια και νικηφόρα προοπτική, πρέπει να προτάξει την απαίτηση να ικανοποιηθεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση η "Λαϊκή Συσπείρωση" προτάσσει στόχους πάλης και διεκδικεί αποφασιστικά και άμεσα:

  • Να αφαιρεθεί το ήδη καταργημένο ειδικό τέλος - χαράτσι (80%) στους λογαριασμούς για πιο φθηνό νερό και να διεκδικηθούν άμεσα τα απαραίτητα κονδύλια από το κράτος για τα απαραίτητα έργα υποδομής που χρειάζονται να γίνουν.
  • Να μειωθεί η τιμή του νερού για τη λαϊκή κατανάλωση 50% (και μόνο η αφαίρεση του ειδικού τέλους σε μια τέτοιου μεγέθους μείωση οδηγεί).
  • Να μη γίνεται καμία διακοπή νερού σε κανέναν άνεργο, χαμηλόμισθο και χαμηλοσυνταξιούχο που δεν μπορεί να πληρώσει.
  • Να καταργηθεί το τέλος επανασύνδεσης για όσους καταναλωτές τούς έγινε διακοπή.
Διεκδικούμε να καταργηθεί ο ΦΠΑ στο νερό και την αποχέτευση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την οικιακή κατανάλωση».

Στα πλαίσια της συζήτησης για τα προβλήματα της περιοχής, η υποψήφια δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 12ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνα Μαυράκη αναφέρθηκε στην κατάσταση του σχολικού κτιρίου, καθώς δεν υπάρχει στατική μελέτη για το κτίριο που υπάρχει εδώ και περίπου 65 χρόνια!
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε αναδείξει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και απέσπασε από το δήμαρχο τη δέσμευση ότι θα ενταχθεί στον αναμορφωμένο προϋπολογισμό, υποσχέσεις όμως που μέχρι σήμερα αποδείχθηκαν «κενό γράμμα».